Leta i den här bloggen

måndag 29 december 2014

Kylan är här

Underbart. Kylan är här. Det nyper i näsan när jag går till kontoret, det knarrar under skorna och överallt är det rimfrost.
Nedan en bild från Tarfala som ligger i väglöstland lång uppe i fjällen. Just nu går bilden reklam för det svenska friluftsmärket Houdini. Tomas Jonson och Sigrid Svensson på Södra klippberget.

Ut i kylan med er // Linus

fredag 26 december 2014

Lucka 24 föll bort

Mitt i allt julstök försvann lucka 24. Får helt enkelt försöka fortsätta blogga utan luckor.
Här kommer en bild från morgongymnastik i Banda Aceh i Indonesien, en av de platser som drabbades värst av Tsunamin. Mer om den resan vid annat tillfälle.
Hoppas ni inte stressar ut i julhandeln utan ägnar er år varandra, familjen eller annat ni tycket är trevligt.

God fortsättning // Linus

tisdag 23 december 2014

lucka 23 festen kan börja

Bakom lucka 23 döljer sig en bild från hårt festande under Stockhomsveckan i Båstad. Tennisveckan eller Båstadsveckan kallas den också. Ett jobb för DN söndag. Otroligt roligt jobb tillsammans med DNs USA korre Sanna Björling. Tror jag fortfarande har ett objektiv som är lite konstigt av all champagne det fick på sig.
Nu är det Jul lov. Ska försöka ta det lugnt men har en del som måste göras.

// Linus

måndag 22 december 2014

Lucka 22 bjuder på alkohol

Bakom lucka 22 bjud det på drink från min bok om svenska landskapsdrinkar.
Mer om den vid något annat tillfälla. Nu är jag otroligt trött och ska gå på mitt sista möte innan jul.
Jämtlands lanskapsdrink bjuds det på här nedan.

// Linus


söndag 21 december 2014

Lucka 21 en sjukt rolig person

Bakom lucka 21 gömmer sig Rachel Molin. Ute är det frost, klart och kallt. Vad passar då bättre  än en så varmhjärtad person. Har fotograferat henne flera gånger. Alltid lika skoj. Otroligt varm, trevlig och lätt att komma in på livet. Till råga på allt är hon väldigt rolig också.

// Linus




lördag 20 december 2014

Lucka 20 Reklamkändisar

Bakom lucka 20 döljer sig tre stycken reklamkändisar. Gjorde jobbet för några år sedan. Jag beslöt mig för att jobb med Hasselblad och film för omväxlingskull. Är liksom ett helt annat sett att jobba. Jobbet gick ut på att porträttera dessa "kändisar" i sin vardag. Tre av dessa visas här nedan. Norrlandsguld-mannen som inte alls prata norrländska som i reklamerna utan bred stockholmska, Lotto jokern, en skön kille med pakistansk bakrund som till vardags klädde sig i traditionella kläder och Telia pappan en tennisspelande före detta chefredaktör.
Jävligt roligt jobb som jag tyckte vart fint.

// Linus


fredag 19 december 2014

Lucka 19 svett, kallabad och en naken fotograf

Bakom lucka 19 bjuds det på svett, bastu och naket. Av någon konstig anledning har jag under de senaste åren gjort ganska många bastubadsjobb. Oftast tillsammans med grymt duktiga Josefin Olevik. Bastujobb ställer lite speciella krav. Jag som fotograf skall tycka det är ok att frysa, svettas, jobba naken och vara beredd att skämma ut sig lite. Lite jobbigt är det att då de andra badar i det iskalla vattnet står jag och plåtar eller springer iväg barfota på klipporna för att få den bästa vinkeln naken eller med en liten handduk kring höften. När väl alla badat tycker de badande ofta att fotografen (som nu är kall och fryser) också måste bada. Bara att offra sig för konsten och hoppa i.  Det kräver också lite tekniskt. Jag brukar lösa det med att ha två kameror. En inne och en ute. Den inne i bastun brukar klappa ihop efter ca en timmar i värmen men kommer till liv så fort den svalnat. Man allt som allt är det sjukt roliga jobb.

/ Linus





onsdag 17 december 2014

Lucka 17 Statsministern

Porträtt på statsministern för ett tag sedan.
Varken mer eller mindre. Inte avundsjuk på hans position i den politiska karusell som råder just nu.
Inte helt lättpratat. Har varit i rummet flera gånger förut och som vanligt var det knappt om tid.

// Linus






tisdag 16 december 2014

Lucka 16-sköna figurer

Bakom Lucka 16 gömmer sig Uzi Geffenblad och Lotta Geffenblad som har gjort den fantastiska filmen om den sköna figuren pricken och massa andra filmer med för den delen. De var så sköna typer så jah kände att ja behövde skoja till det lite. Så här vart det.

// Linus

måndag 15 december 2014

Nytt nummer

Nytt nummer ute. Sista numret detta året. Återigen har det varit en fantastisk upplevelse att jobba med tidningen. Så många roliga människor och miljöer. Jag har i detta nummer gjort nästan alla fotojobb. Men superduktiga och ambitiösa Daniel Nilsson har tagit bilderna till intervjun och även tagit omslaget. Som alltid blir det kanon!
Här kommer några smakprov ur tidningen.
Resten av tidningen kan du lätt bläddra i här.

// Anna

Foto: Daniel Nilsson

Foto: Anna Simonsson. Väldigt rolig fotografering. Jag hade ringt till Återvinningscentralen i Bromma och fått tillstånd att komma dit innan öppningstid. Vi hoppade ner i en container med en massa elektronikskrot och det var en sådan knasig befrielse att bara traska runt i en massa skrot och gamla elprylar.

Foto: Anna Simonsson

Foto: Anna Simonsson. Ett av jobben handlar om Sveriges läkemedelsindustri. Och ibland får man ta familjen till hjälp. Ovilligt barn. Men roligt jobb.


Foto: Anna Simonsson. Jobb om den förorenade sjön Ala Lombolo i Kiruna. Jag hade aldrig varit i Kiruna, ej heller så långt upp i Sverige. Så det var mycket roligt att få komma upp dit. Jag tycker väldigt mycket om att åka på sådana här resor. Att resa iväg själv och styra upp vad jag ska fotografera och när. En skön mix av frihet och ansvar.



Lucka 15 mystik i skogen

Bakom lucka 15 hittar du en bild från en av de roligaste plåtningarna.
Affisch plåtning för Uppsala stadsteater till familjepjäsen Peter Pan. En skåpbil med rekvisita släpades ut i skogen, en hel del riggning och en hel skog och stora delar av ett villaområde rökfylldes.  Tillsammans med otroligt duktiga Camilla Bjelkås och Kristin Ek gick allt vägen. Tillslut satt bilden. Inte helt lätt men otroligt rolig.

// Linus

söndag 14 december 2014

lucka 14 gömmer en av mina första reportageresor

Bakom lucka 14 hittar vi bilder från en av mina första reportageresor utomlands.
Jag hade sett en larmrapport om att staden Narva i Estland var första staden i Europa att komma upp i att 1% av befolkningen hade HIV. I verkligheten var siffran nog högre. Jag och Rickard Jakbo åkte dit och hade en otroligt bra resa. Rickard och jag jobbar fortfarande. Grymt skoj. En av bilderna fick pris i Årets Bild. Efter det trodde jag att alla dörrar skulle stå vidöppna och alla skulle dra i mig och be om att jag skulle jobba just för dem. Riktigt så var det ju inte. Livet flöt vidare precis som innan priset. Kul att minnas, det är ju ända 11 år sedan.

// Linus


lördag 13 december 2014

bakom lucka 13 blåser det kallt

Jag vet inte varför men i alla år har jag haft en enorm förkärlek när vädret inte är på topp. Var upp vid Alesjaure, två timmars skoterresa rätt ut i väglöstland från Abisko. Hård vind och snöfall som kändes som någon kastade grus i ansiktet präglade stora delar av veckan. Trots detta var det ett stort leende på mina läppar hela veckan. Det enda är att det kan vara lite nervöst är vad man kommer hem med för reportage när vädret är så. Men det vart bra. Här kommer lite porträtt av ett skönt gäng. Bergsguiden Christian Edelstam och podcast-gurun Magnus Ormestad från Husky podcast syns bakom de isiga ansiktena. Lyssna på den podcasten. Grymt bra. Länk till Husky podcast

Ut och njut av vinden nu // Linus






fredag 12 december 2014

Lucka 12 med en före detta VD

Idag var det luciafirande på förskolan. Väldigt gulligt och fint.
Bilderna i lucka 12 handlar inte alls om Lucia utan är en liten porträttserie som jag tog för några år sedan på Carl Viggo Söderlind, SBAB:s dåvarande VD.
De hade sitt kontor i närheten av Östermalms IP. Trist byggnad - så jag drog med honom till en sunkig viadukt och jobbade endast däromkring. Som jag gillar - koncentrerat till ett litet utrymme. Tycker det är roligt att försöka få olika stämningar och miljöer på en väldigt liten yta. Det blir en fin samstämmighet i slutresultatet, och så slipper man kuska runt i all evighet med ett stressat fotoobjekt.

// Anna





torsdag 11 december 2014

Lucka 11 Reinfeldt

Lucka 11 blir tillbakablick till tiden då Fredrik Reinfeldt var stadsminister. Här ett porträtt jag gjorde på honom inför förra nyåret.

// Linus